Qi gong - Wei Tuo Qigong

Dierimitaties

Van oudsher bestaat er een traditie om bewegingen van dieren te imiteren.
De achterliggende gedachte is dat je door een bepaald dier te imiteren de eigenschappen van dat dier zou kunnen verwerven. De eerste die een volledige dierenqigong uitwerkte was de Chinese arts Hua Tuo (110-207 nC).
Hij keek naar: kraanvogel, beer, aap, hert en tijger.
Hij bestudeerde hun bewegingen zorgvuldig en stelde vast dat ze niet alleen hun poten gebruiken bij het voortbewegen, maar hun hele lichaam.

Hij schreef:

Hua Tuo
"Ook het menselijk lichaam moet steeds in beweging zijn, maar ook weer niet worden overbelast. Beweging gebruikt de voedings qi (gu qi) en doet het bloed circuleren - zo kan de mens niet ziek worden, de botten verzwakken niet en scharnieren krijgen geen kans om te roesten".

"Een beer die zijn nek beweegt is te vergelijken met een mens die zijn bekken beweegt. Door het bewegen van de gewrichten blijft men jong... Ik beheers de bewegingskunst van vijf dieren: tijger, hert, beer, aap en een vogel. Door het doen van deze oefeningen blijf je gezond en kun je bovendien ziekten genezen. Als je je niet lekker voelt, doe je één van deze dieroefeningen en je voelt je al snel veel beter.Je transpireert en krijgt trek."


Deze dieren qigong staat in China bekend als: het spel van de vijf dieren Ė wu qin xi.

Wei Tuo ( 韦驮 )


Wei Tuo met pauw.
Wei Tuo is een van de acht goden die het Boeddhistisch erfgoed beschermen. Het verhaal gaat dat toen Boeddha naar het Nirvana vertrok, kwade geesten de heilige boeken stalen. Wei Tuo vocht met de demonen, veroverde de Vedaís terug en bewaakt ze tot op dit moment. Hij is ook te vinden als bewaker bij de ingang van Boeddhistische tempels.

Boddhidharma introduceerde qigong (toen nog "dao yin" genoemd) in het Shaolin klooster in 527 nC om de conditie van de monniken te verbeteren. Enkele qigong-series worden aan hem toegeschreven: 18 Lohan handen, Yi Jin Jing ("spierversterkende oefeningen") en Xi Sui Jing ("beenmerg reiniging"). In de individuele posities van deze qigong komt de naam Wei Tuo ook voor:
Later, in de 17e eeuw, ontwikkelde de overste Tong Jui een speciale Wei Tuo Qigong serie. Het was een geheime oefenserie binnen het Shaolin klooster. Steeds was er iemand verantwoordelijk om de traditie aan de volgende generatie door te geven. In de jaren tachtig werd een deel van de serie naar buiten gebracht onder de titel "acht minuten qigong".
Wei Tuo Qigong komt dus uit de Boeddhistische traditie Ė zoals alle Shaolin Qigong.

In Nederland werd deze qigong voor het eerst onderwezen door de Chinese leraren Tang Wei en Wang Yan.

Wei Tuo als krijger.

De oefeningen

De complete Wei Tuo serie bestaat uit:

Voorbereiding
1. Basisvorm
2. Kraanvogel
3. Adelaar
4. Draak
5. Tjjger
Slotoefening

De basisvorm en de dierimitaties zijn de harde kern van de Qigong. Voorbereiding en slotoefening zijn concentratie-oefeningen vanuit een staande positie.
Ook elk van de vijf onderdelen (basisvorm t/m tijger) begint met een inleidende qigong: "het wekken van de qi" (jie gong) en eindigt met een afsluitende qigong: "het terugleiden van de qi" (shou gong). Deze zijn voor elke vorm hetzelfde.
Wil de qi stromen dan moet er voldoende van aanwezig zijn. De inleidende qigong is erop gericht de qi te mobileren, ondermeer vanuit het Dan Tian naar de kleine hemelse kringloop. In de afsluitende qigong wordt de qi uit de periferie weer teruggeleid naar het Dan Tian. Dit is als het ware de oogst van de qigong-oefening.

Elk onderdeel duurt ongeveer 8 minuten - vandaar de alternatieve naam van deze Qigong: acht minuten Qigong.

Het is een flexibele qigong. Je hoeft niet altijd de volledige serie uit te voeren. Je kunt er enkele dieren uitnemen en zo van dag tot dag wat afwisselen. De basisvorm moet er wel steeds bij zitten. Een mogelijke serie is bijvoorbeeld: voorbereiding - basisvorm - kraanvogel - adelaar - slotoefening.

Vijf elementen

De Chinezen kunnen zo'n beetje alles binnen en buiten het lichaam beschrijven in termen van yin en yang en de vijf elementen vuur, aarde, metaal, water, hout. Zo hebben we bijvoorbeeld de 5 kleuren, de 5 smaken, de 5 yin-organen, de 5 yang-organen, de 5 seizoenen (met "nazomer" als 5e seizoen), de 5 richtingen (met "centrum" als extra richting), 5 zintuigen, 5 emoties, etc. De elementen beinvloeden en controleren elkaar. De Traditionele Chinese Geneeskunde gebruikt ze bij diagnose en behandeling.

Ook bij elk van de vijf vormen van Wei Tuo Qigong hoort een element:


Kenmerken van Wei Tuo

Twee belangrijke eigenschappen: Wei Tuo Qigong is betrekkelijk eenvoudig uit te voeren en je voelt vrijwel onmiddellijk het effect. Gevoel van warmte, gapen, boeren, winden laten - allemaal tekenen van ontspanning en opheffen van blokkades. Zoals gezegd: het is ook een flexibele qigong. Je kunt hem helemaal uitvoeren of in diverse kombinaties van onderdelen.

Wei Tuo heeft bovendien een esthetische kant: afwisseling in snelheid, thema's uit de dierenwereld, kleine en grote bewegingen, krachtige tegenover ontspannen bewegingen Je hebt een voortdurende afwisseling in zacht en hard (yin and yang) vanuit zoveel verschillende gezichtspunten dat het je geest fris houdt.

Alle qigong stijlen werken met het Lao Gong punt maar de Wei Tuo handpalmstrekkingen zijn bijzonder effectief om dit punt te openen.
Andere belangrijke energiepunten die we in qigong en ook in Wei Tuo gebruiken zijn: Bai Hui (kruin - du mai 20), Ming Men (levenspoort: tegenover de navel op de rug - du mai 4), Hui Yin (perineum - ren mai 1) en Yong Quan (bal van de voet - nier 1).

Gezondheid

Wei Tuo verbetert de ademhaling. Je ademhaling wordt dieper, trager en meer ontspannen. Qigong verbetert ook de zuurstofopname en CO2-afgifte - je ademhalingssysteem wordt efficiŽnter.
De kombinatie van ademhaling, intentie en beweging in Wei Tuo en andere Qigong series verbetert de qi doorstroming in de belangrijkste meridianen: du mai en ren mai (kleine hemelse kringloop) en in de 12 hoofdmeridianen (jing luo).

Wei tuo is heel goed voor je gezondheid. Deze qigong kan een onevenwichtigheid genezen lang voordat deze zich als een klacht of ziekte openbaart. Een citaat van meester Si-Tu die deze Qigong naar buiten bracht: "Wei tuo Qigong is bij uitstek een zelfhelende oefentherapie. Als je het regelmatig beoefent kan het heel effectief talloze ziekten, kwalen en afwijkingen voorkomen zonder dat je je toevlucht hoeft te nemen tot pillen of operaties. De genezende werking is aangetoond bij hoge bloeddruk, hartproblemen, leverafwijkingen, arthritis, vermoeidheid, maag-darmproblemen, pijn in de onderrug, stijve en pijnlijke schouders, spanning en stress, allergieŽn, en verscheidene chronische ziekten."

Wei Tuo is een ideaal middel om je te wapenen tegen het stressvolle leven van alledag.