Wat is Tai Ji Quan ?


Tai Ji is een begrip uit de Chinese filosofie. Tai Ji is het allerhoogste en bron van alles. Uit Tai Ji komen yin en yang voort en yin en yang bepalen de “tienduizend dingen” tussen hemel en aarde. Quan betekent: vuist of vechten. Tai Ji Quan zou je dus kunnen vertalen met "het allerhoogste vechten" of "vechten volgens de principes van yin en yang". In tegenstelling tot de harde vechtsporten is Tai Ji gebaseerd op het taoistische principe van meegeven.

Elke Tai Ji stijl ( Chen-, Yang- en Wustijl ) is van oorsprong een compleet zelfverdedigingssysteem met solovorm, toepassingen, handenduwen ("tui shou") en allerlei wapenvormen: mes, zwaard, stok, sabel, waaier, speer...

Wat nu het meest bekend is is de solovorm die eruit ziet als een langzame dans. De oude Chinese meesters hebben in deze dans de vechtbewegingen uit hun stijl verborgen en er onschuldig klinkende namen bij bedacht: witte kraanvogel spreidt zijn vleugels, handen bespelen de luit... In de vorm wisselen aanval (yang) en verdediging (yin) elkaar af. Het is een gevecht met een onzichtbare tegenstander.

Maar de langzaam uitgevoerde bewegingen bleken ook de gezondheid te bevorderen. Ze brengen lichaam en geest in balans, verbeteren de qi-circulatie en bloedsomloop en verhogen je weerstand.
Bovendien is Tai Ji goed voor je spieren, concentratie, energie, coördinatie, enz. Eigenlijk is Tai Ji overal goed voor en bovendien is het ook nog leuk om te doen! Geen wonder dat Tai Ji Quan snel populair werd, eerst in China en nu ook in het Westen.


Tai Ji symbool met yin (zwart) en yang (wit).