Daoyin

Daoyin

Daoyin kan worden vertaald als strekken en leiden. Daoyin zijn oefeningen die als doel hebben om opgebouwde stress- en spanningsklachten in het lichaam op te lossen. In de praktijk voelt dit als het vrijkomen van stress of emoties, je kunt ook kortdurende reacties als hitte of ‘koud zweet’ ervaren. Het lichaam voelt zich veelal bevrijd na het beoefenen van Daoyin. Daoyin is ook effectief bij pijnklachten waarvan de oorsprong dieper in het lichaam zit.

Kenmerkend aan Daoyin is dat deze oefeningen vergeleken met Qigong meer gebruikmaken van het strekken van de spieren. Ten opzichte van Qigong zijn Daoyin-oefeningen actiever en fysiek zwaarder om uit te voeren.

In de lessen behandelt Matthias de volgende series:

  • Wu Daoyin
  • Ling Daoyin

Wu Daoyin

De Wu (vijf) Daoyin vormt een basisset voor het aanleren van Daoyin-principes. De serie bestaat uit vijf oefeningen die er grotendeels op zijn gericht om het gebied rond het hart te openen. Volgens het taoïsme en de Chinese geneeskunde ervaren we veel van onze emoties in het hart (borstgebied). Het openen van het hart zorgt ervoor dat geblokkeerde emoties opgelost worden.

Ling Daoyin

De Ling (draak) Daoyin is de meest complexe serie vergeleken met de andere series die wij beoefenen. De Ling Daoyin bestaat uit vier delen, die elk een op zichzelf staande opeenvolging van bewegingen zijn. De Ling Daoyin is met name gericht op het openen van de wervelkolom. De wervelkolom is een belangrijk onderdeel van het lichaam. Wanneer er blokkades in de rug aanwezig zijn, zal dit negatieve effecten hebben op onze gezondheid.