Qigong

Qigong

Qigong (Chi Kung) is een bewegingsleer waarvan de oorsprong in het taoïsme en de Chinese geneeskunde ligt. Uit deze bewegingsleer zijn oefeningen ontstaan voor het verbeteren van de fysieke en mentale gezondheid. Daarnaast kent het toepassingen voor vechtkunst en spiritualiteit.

Qi kan vertaald worden met levensenergie en gong met kunst, vaardigheid of werken. Qigong is dus eigenlijk ‘de vaardigheid om met energie te werken’. De betekenis van de woorden geeft aan dat het gaat om een vaardigheid die over tijd wordt verkregen. Deze vaardigheid ontstaat door consequente en systematische beoefening van Qigong-oefeningen. Wanneer de vaardigheid ontwikkeld is, spreek je van ‘Gong’. Binnen de Qigong zijn er verschillende niveaus die systematisch worden doorlopen.

Kenmerkend aan Qigong is dat de oefeningen bestaan uit een combinatie van beweging, ademhaling en aandacht. Ook zijn er statische oefeningen met zittende en staande posities. De basis van Qigong ligt in ontspanning (Song) en aandacht (Ting). Qigong wordt ontspannen, vloeiend en aandachtig uitgevoerd.

Positieve effecten van Qigong zijn ontspanning voor lichaam en geest; daarnaast vermindert het de negatieve effecten van langdurige stress. Met Qigong-oefeningen worden zoveel mogelijk gewrichten en spieren gestimuleerd waardoor pijnklachten verminderen en de bewegingsvrijheid toeneemt.

Het algemene beeld van Qigong is dat het een bewegingsvorm is voor ouderen en fysiek weinig belastend is. Niets is minder waar. Qigong bestaat uit zowel inspannende als ontspannende bewegingsvormen die zeer intensief kunnen zijn. Dit maakt Qigong een veelzijdige en uitdagende bewegingsvorm voor jong en oud. Doordat Qigong (en ook Taijiquan) niet is gebaseerd op kracht en uithoudingsvermogen, vormt leeftijd geen belemmering. Sterker nog: het is mogelijk om door te blijven groeien in Qigong ondanks het verouderingsproces. 

De Qigong-series die Matthias behandeld in de les zijn:

  • Ji Ben Qigong
  • Wu Xing Qigong
  • Hunyuan Qigong

Taiji Tu

Ji Ben Qigong

De Ji Ben (basis) Qigong is een basisset van acht oefeningen. De oefeningen openen de hoofdmeridianen van het lichaam en stimuleren in algemene zin de Qi-circulatie. De Qigong-lessen beginnen met deze series, omdat het een basis voor verdere verdieping vormt. De Ji Ben Qigong leert je ontspannen te bewegen en traint de aandacht. 

Wu Xing Qigong

De Wu Xing (vijf elementen) Qigong heeft een medische oorsprong. De oefenset bestaat uit vijf oefeningen die erop gericht zijn om de vijf elementen in het lichaam te corrigeren en harmoniseren. De vijf elementen zijn een belangrijk begrip in de Chinese geneeskunde die o.a. aan de emoties (angst, boosheid, blijdschap, verdriet en somberheid) worden gerelateerd.

Hunyuan Qigong

De Hunyuan (oorspronkelijke circulaties) Qigong komt voort uit de Hunyuan-school die grotendeels verloren is gegaan. Wat overgebleven is, is een set Qigong-oefeningen. De set die wij beoefenen bestaat uit een serie van twaalf oefeningen die gericht zijn op het openen van de drie Dan Tian en de acht buitengewone meridianen.